HOME | HOROSCOPEN | BOEKENWINKEL

Anijs

Latijnse naam : Pimpinella Anisum

Gebruikt deel : vrucht

 

Normaal Gebruik

  • Bad
  • Massage
  • Inname
  • Verstuiven
  •  

    Beschrijving

    Een lichtgele vloeistof met een warme, pittige, specerijachtige, zeer zoete, dropachtige geur. Mengt goed met roos, lavendel, sinaasappel, den en met olien van specerijen ; heeft bovendien uitstekende camouflerende eigenschappen.
    Deze oude cultuurplant is oorspronkelijk inheems in het Middellandse zeegebied, Griekenland en Egypte. Wordt heden op grote schaal geteeld in China en India, kleinere verbouw in Spanje, Mexico en Rusland. Als geneeskrachtig kruid is het al vele eeuwen bekend. De Romeinen kauwden 's ochtends op Anijs voor een frisse adem, waarna ze de mond schoonspoelden met wijn. Ook smeerden ze Anijsextract op het gezicht om er jonger uit te zien. Baby's met epilepsie werden met verse Anijs ingesmeerd. De plant kwam in de 14e eeuw naar West-Europa, waar hij vanaf de 16e eeuw algemeen in tuinen werd gekweekt. De etherische olie wordt verkregen door stoomdestillatie van de zaden. Het is een kleurloze olie met een zoete pittige geur en antibiotische kwaliteiten.

    Toepassingen

    Anijs werkt krampverlichtend, pijnstillend, slijmoplossend en hoestkalmerend. Anijs olie wordt veel gebruikt in hoestdranken, voor het bereiden van likeur (Steranijs) en voor vele zoetwaren. De beschuit met muisjes is in Nederland een bekend gebruik bij de viering van een geboorte, In Turkije wordt de populaire alcoholische drank ``Raki``, gemaakt van het zaad. Gebak en brood worden door Anijs lichter verteerbaar.

    Anijs kan o.a. worden gebruikt bij:
    gebrek aan eetlust, oprispingen, hik, nerveuze spijsverterings-stoornissen, slijmvliesontsteking, kolieken, pijnlijke menstruatie, buikkramp, maagkrampen, aërophagie, winderigheid, duizeligheid, nerveuze misselijkheid, hoesten (kriebelhoest) en slijmvorming. Bevordert de melkafscheiding bij borstvoeding, stimuleert het zenuwstelsel en versterkt het hartvatensysteem. Anijs is een licht afrodisiacum. Kan huidirritatie veroorzaken, daarom niet toepassen bij een ontstoken huid.

    Hier volgen een paar toepassingen van Anijs:
    bij astma: 3 druppels Anijs, 3 druppels Lavendel en 4 druppels Rozemarijn in een schaaltje heet water doen en hiermee dagelijks naar behoefte dampen.
    bij buik- en darmkrampen: 5 druppels Anijs mengen met een eetlepel basis olie. Met dit mengsel de buik en maag zachtjes masseren
    bij buikpijn: 5 druppels Anijs, 5 druppels Pepermunt, 5 druppels Basilicum en 10 druppels Venkel mengen met 50 ml. basis olie. Met dit mengsel de buik naar behoefte masseren.
    bij huid reinigen: 10 druppels Anijs mengen in een glas gekookt, afgekoeld water en hiermee de huid afspoelen. Dit maakt de huid schoon en blank.
    bij nachtmerries: 1 druppel Anijs op het hoofdkussen verdrijft nachtmerries. verdampen; 8 druppels Anijs in de aromalamp geven een gevoel van geborgenheid, rust en vreugde. Werken heilzaam bij een depressief gevoel.


    De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.

    Contra-indicatie

  • Baby's
  • kinderen
  • zwangere vrouwen
  • Psychisch

    Anijsolie heeft een beschermende, reinigende werking die negatieve invloeden in huis verdrijft. Deze essence laat klaar denken en heeft een opwekkende invloed. Anijs maakt tevens optimistisch en energiek en is een licht afrodisiacum.

    Psychologisch

    Het Anijstype heeft moeite zich veilig te voelen in het leven. Het liefst van al zou hij alles van te voren willen weten en plannen. Hij heeft een langzaam temperament en wil alles eerst besnuffelen alvorens hij het opneemt in het leven. Hij zoekt zijn leven lang naar geborgenheid en de veiligheid uit de moederschoot.

     

    Copyright Symbolic © Alle rechten voorbehouden - Symbolic.be