HOME | HOROSCOPEN | BOEKENWINKEL

Toepassingen

In veel recepten vindt u te gebruiken hoeveelheden aangegeven met theelepel, eetlepel etc. De hoeveelheid die hiermee bedoeld wordt i.a.v.

 

 • 20 druppels = Ī 1 ml.
 • 1 theelepel = 40 druppels = Ī 2 ml.
 • 4 theelepels = 1 eetlepel = Ī 8 ml.
 • 2 eetlepels = ľ kopje = Ī 16 ml.
 • 4 eetlepels = Ĺ kopje = Ī 32 ml.
 • 8 eetlepels = 1 kopje = Ī 64 ml.
 • puur gebruik

  In het algemeen kan worden gesteld, dat etherische oliŽn niet onverdund op de huid aangebracht mogen worden. Dit omdat veel oliŽn in pure vorm de huid kunnen irriteren of overgevoelig maken. Wees ook voorzichtig met oliŽn die fototoxisch zijn, d.w.z. dat zij de huid verkleuren als deze aan de zon wordt blootgesteld, zoals bijv. Bergamot. Er zijn echter een aantal uitzonderingen, zo kunnen bijv. Sandelhout, Jasmijn, Patchouli en Roos uitstekend als parfum direct op de huid worden gedragen. Lavendel kan onverdund o.a. worden gebruikt bij de behandeling van insectensteken en brandwonden. Citroen kan gebruikt worden voor het bleken van sproeten en Tea Tree bij de behandeling van o.a. wratten en schimmelinfecties. Het is raadzaam om voordat u etherische oliŽn puur aanbrengt, uit te proberen of u hiervoor gevoelig bent. Doe een druppel op een pleister, plak deze aan de binnenkant van de elleboog en laat deze minimaal 12 uur zitten. Als geen irritatie ontstaat kunt u de olie puur gebruiken.

  in bad

  De eenvoudigste manier om etherische olie te gebruiken is 8-15 druppels toe te voegen aan een vol bad (ook geschikt voor bubbelbad). Het is zo niet alleen mogelijk, aangenaam en ontspannen te baden, maar ook heel veel verschillende klachten te behandelen, zoals huidaandoeningen, spierpijn, reumatische klachten, artritis etc. Rozemarijn is ideaal voor een oppeppend ochtendbad of bij vermoeidheid. Spijklavendel en Kamille zijn rustgevend en ideaal bij stress en slapeloosheid. Meerdere etherische oliŽn kunnen ook goed in de sauna gebruikt worden, Een zitbad, bidet of enema zijn goede hulpmiddelen bij het behandelen van infecties aan de urinewegen of geslachtsorganen. Candida, witte vloed of blaasontsteking kunnen zo bijv. met Tea Tree of Eucalyptus worden behandeld. Lavendel en Cypres kunnen het genezingsproces na een bevalling bevorderen.

  verdampen

  Vroeger werden takken van Jeneverbes, Thijm of Rozemarijn verbrand om de lucht te zuiveren en infecties als verkoudheid en griep te voorkomen. Etherische oliŽn verdampen in een aromalamp, op een tissue op de centrale verwarming of vernevelen geeft hetzelfde effect. Zo kunnen Akkermunt, Eucalyptus, Tea Tree of Den in de slaapkamer verdampt worden om ademhalingsproblemen te verlichten. Een paar druppels Lavendel of Melisse op het hoofdkussen zorgen voor een gezonde slaap, gebruik voor kinderen Mandarijn. Veel oliŽn, bijv. Citronella, Citroen Eucalyptus, Ceder en Lemongrass zijn uitstekende insectenverdrijvers, Citronella kan daarvoor zelfs direct op de huid worden gebruikt. Een paar druppels Roos , Sandelhout, Geranium of Rozenhout in de aromalamp brengen een heerlijke geur in de woonomgeving, terwijl Lemongrass en Sassafras goede luchtverfrissers en rookverdrijvers zijn. Pepermunt, Wierook of Ceder zorgen voor een betere concentratie. Hoewel etherische oliŽn niet oplossen in water kunnen ze wel samen met water verneveld worden, bijv. om bepaalde plaatsen te desinfecteren. Vul een plantenspuit met lauwwarm water en voeg hier 10-20 druppels etherische olie aan toe. Voor ieder gebruik zeer goed schudden !

  massage

  Massage is de meest effectieve manier om etherische oliŽn te gebruiken. De oliŽn worden hierbij goed door de huid opgenomen en kunnen zo verlichting brengen bij veel kwalen, ook bij inwendige problemen. Om met etherische oliŽn te kunnen masseren moeten deze gemengd worden met een zogenaamde basis-olie, bijv. Amandel olie. Afhankelijk van de aandoening dient de hoeveelheid etherische olie in het mengsel tussen de 1 en 3 % te zijn. Fysieke kwalen als bijv. reuma verlangen een hogere concentratie dan emotionele of nerveuze aandoeningen. Voor een algeheel welbevinden kan men zichzelf handen of voeten masseren. Vele delen van het lichaam die ongemak veroorzaken kunnen vaak zelf gemasseerd worden. Zo kan bij indigestie de maagstreek in de richting van de klok met Pepermunt ingewreven worden.

  inwendig

  Inwendig gebruik van etherische oliŽn zonder begeleiding van een gediplomeerde aromatherapeut of (homeopatische) arts is zeker niet aan te bevelen. Het is voor een leek zeer moeilijk vast te stellen hoe hoog de in te nemen concentraties mogen zijn, daarbij komt dat verschillende etherische oliŽn in meer of mindere mate oraal giftig zijn, enkele zelfs zeer giftig. Etherische oliŽn worden echter zeer goed door de huid opgenomen en kunnen zo positief op de inwendige organen inwerken en allerlei kwaaltjes gunstig beÔnvloeden. Bij artritis bijvoorbeeld, een aandoening waarbij giftige stoffen zich in het gewricht ophopen, kunnen etherische oliŽn als Jeneverbes, Wortelzaad, Cade en Berk uitwendig een grote rol spelen bij de afvoer van deze gifstoffen. Bij inwendig gebruik mogen nooit meer dan 10 druppels per dag ingenomen worden.

  huid-olie

  Een huidolie is eenvoudig te maken door etherische oliŽn te mengen met een voedende basis-olie zoals Avocado - Tarwekiem of Jojoba olie. Deze mengels moeten met een zachte cirkelende beweging op de huid aangebracht worden, zonder aan de huid te trekken. Zeker de tere weefsels in de hals en rond de ogen moeten voorzichtig behandeld worden. Een huidolie is heerlijk na een bad of douche en kan een bodylotion vervangen, spaarzaam aanbrengen om vet worden van de huid te vermijden. Ook kan een huidolie gebruikt worden om huidproblemen te verlichten, zo is een mengsel met Roos of Neroli weldadig bij een oudere of droge huid. Bergamot, Geranium of Citroen zijn goed bij acne of een vette huid. Gebruiksklare huid- of massage-oliŽn vindt u >>> hier Bij herpes of schimmelinfecties is het beter een mengsel op alcoholbasis te gebruiken i.p.v. olie. Meng hiertoe de oliŽn met gedenaturaliseerde alcohol, 6 druppels op 50 ml. Dit mengsel kan met water aangelengd worden voor de behandeling van wondjes en zweertjes bij bijv. waterpokken of genitale herpes.

  inhaleren

  Een effectieve manier om sinusitis, keel- en borstholte infecties en ademhalingsproblemen te behandelen is het inhaleren. Doe 5-10 druppels, bijv. Den, Pepermunt of Thijm in een schaaltje heet water, bedek het hoofd en schaaltje met een handdoek en inhaleer de damp ongeveer 1 minuut, dan herhalen. Als de hete damp te bezwaarlijk is kunnen ook een paar druppels op een tissue gesprenkeld worden en van hier geÔnhaleerd worden. Een andere methode om etherische oliŽn te inhaleren is een heet dampend bad te nemen of ze te gebruiken in de sauna. Natuurlijk is dit niet zo geconcentreerd. Bij een aankomende verkoudheid of griep kan bijv. Tea Tree op een tissue gedruppeld en meermaals per dag gesnoven worden. Akkermunt werkt zeer verlichtend bij astma. >>

  stomen

  Voor het reinigen van de huid of het openen van verstopte poriŽn kan gestoomd worden met Pomerans, Bergamot, Tea Tree of Citroen. Doe 5-10 druppels in een stoomapparaat of in een schaaltje heet water (zie bij inhaleren) en stoom het gezicht enige minuten.

  kompres

  Warme of koude kompressen zijn een zeer effectieve manier om etherische oliŽn toe te passen ter verzachting van pijn of het verminderen van ontstekingen. Een warm kompres kan o.a. worden gebruikt bij rugpijn, reuma, artritis en abcessen. Maak een kom met heet water en voeg hier tot 5-10 druppels etherische olie per 100 ml. water, aan toe. Dompel een stuk katoen, flanel of watten in de vloeistof, knijp dit licht uit en leg het zolang op de pijnlijke plek tot het is afgekoeld tot lichaamstemperatuur. Herhaal dit enige malen. Een koud kompres wordt o.a. gebruikt bij hoofdpijn, verstuikingen, zwellingen. De behandeling is gelijk als bij het warme kompres, gebruik echter i.p.v. heet water, ijskoud water. Ook dit kompres enige malen herhalen.  Al onze etherische oliŽn met korte omschrijving op een rij !

   
  Copyright Symbolic © Alle rechten voorbehouden - Symbolic.be