HOME | HOROSCOPEN | BOEKENWINKEL

Bach Bloesems >> Gemoedstoestanden

Gemoedstoestanden

Bach heeft zijn bloesems ingedeeld in verschillende hoofdgroepen:
1
2
3
4
5
6
7

Angst
Onzekerheid

Onvoldoende interesse in het nu

Eenzaamheid

Overgevoelig voor invloeden en ideeën

Moedeloos en waanhoop

Overbezorgd voor het welzijn van anderen

 

Aan de linkerkant staat onder elke bloesem de Nederlandse vertaling. Aan de rechterkant staat een omschrijving van de gemoedstoestand die hoort bij de desbetreffende bloesem.

Angst (1)

Aspen
ratelpopulier (esp)
Angst voor de angst,angst voor de dood, voor hel en verdoemenis. Het akelige gevoel dat er iets vreselijks op de loer ligt, dat je nog wel gestraft zult worden, dat het allemaal op een nachtmerrie zal uitlopen...kippenvel...ongrijpbaar...het kan nooit goed gaan...Als het klamme zweet je uitbreekt en je overal spoken gaat zien wordt het tijd voor ratelpopulier.
1
Ratelpopulier of esp geeft je levensmoed en de kracht je echte angst of onzekerheid onder ogen te zien. Het maakt zo de weg vrij voor een nieuwe kijk op jezelf en de wereld, waarin vertrouwen in zowel jezelf als de ander weer een plek krijgt
Cherry Plum
kerspruim
Gevoelens je verstand te verliezen, gek te worden. Nog even zo doorgaan en je bent rijp voor opname....Het gevoel op een vulkaan te zitten, elk moment uit te kunnen barsten. Vóór je je helemaal mee laat slepen, een zenuwinzinking krijgt, amok maakt of de boel sloopt kun je beter wat kerspruim nemen.
1
Kerspruim geeft je weer het vertrouwen in jezelf terug en maakt dat je weer een beetje afstand van de dingen kunt bewaren.
Mimulus
maskerbloem
Typisch gewone menselijke angsten als plankenkoorts, opzien tegen een onprettig gesprek, bijvoorbeeld met je chef of huisbaas. Angst dat je ziek wordt, aids krijgt. Voor ongewenste zwangerschap, voor intimiteit, voor afwijzing.
1
Mimulus laat je weer om jezelf glimlachen en geeft kracht als het nodig is jezelf in moeilijke situaties te overstijgen.
Red Chestnut
Als je merkt dat je een zwartkijker gaat worden en je om alles en (vooral) iedereen zorgen maakt. Oh, wee, als er maar niet dit gebeurt...als ze maar uitkijken voor ze oversteken...als elke mug een olifant wordt.
rode kastanje
1
Als je mensen voor hun noodlot beschermen wilt en daarbij niet meer aan jezelf toekomt geeft rode kastanje je vertrouwen in de wereld en kom je zelf weer een beetje in beeld.
Rock Rose
zonneroosje
Diep geschokt zijn, paniek of angst dat je doldraait en je hoofd verliest. In gevallen van levenscrises, als je letterlijk of figuurlijk een "cold-tukey" meemaakt. Als je verschrikt en verdwaast rondloopt en volledig uit evenwicht de boel niet meer kunt overzien.
1
Geeft moed en standvastigheid.

Onzekerheid (2)

Cerato
loodkruid
Iedereen is mooier, leuker en slimmer dan jij. Wat een ander zegt zal wel kloppen, want wie ben jij om het te weten? Als je geen weerstand meer kunt bieden tegen andermans ideeën, jezelf een nul vindt en zéér trendgevoelig bent. Maar ook het omgekeerde: als je over alles en niets een mening hebt, een beetje de schoolmeester gaat uithangen of niets meer van anderen aan kunt nemen.
2
Loodkruid geeft je vertrouwen in je eigen standpunten, je hoeft je er niet aan vast te klampen. Niet aan die van een ander en niet aan die van jezelf. Je weet weer dat je door schade en schande wijs wordt en dat dat voor ons allemaal geldt.
Gentian
gentiaan
Echt een bloemetje voor sceptici, als je er wat al te snel niet meer in gelooft of je het hoofd laten hangen. Als je ervan uitgaat dat het je toch niet lukt, dat je een eeuwige mislukkeling bent, "born to loose" en je er aan begint te wennen dat je bij een hoge stapel pakken zit.
2
Gentiaan geeft de wilskracht om positieve bevestiging uit het leven te halen waardoor een reëel optimisme en zelfvertrouwen opgebouwd kan worden.
Gorse
gaspeldoorn
Na een levenscrisis of iets dat je ervaart als een zware persoonlijke nederlaag, kun je het gevoel hebben dat alles zinloos is, dat er voor jou toch geen hulp meer mogelijk is. Je voelt hoe langzaam het moeras zich boven je hoofd gaat sluiten...Als alles doelloos of zinloos is en je niet meer weet hoe het verder moet, je voelt dat je niet meer verder kunt, dan heb je gaspeldoorn nodig.
2
Haar stekels prikken de ballon van vastzittende beelden door en geven je weer levensmoed. Het maakt dat je weer voelt: "waar leven is, is hoop."
Hornbeam
haagbeuk
Als alles een sleur is geworden, het maandagochtend is, het regent en je wereld je gevangen houdt in een tredmolen. Wanneer je je "kater" zou willen koesteren en je het gevoel hebt dat je eigenlijk maar een masochist bent als je zelfs maar zou overwegen om op te staan. Lusteloosheid die je niet echt een plek kunt geven, moe om niks. Als je het gevoel hebt dat je niet vooruit te branden bent, er geen werk uit je handen meer komt en alles je gaat tegenstaan geeft haagbeuk je een oppepper.
2
Het buldozertje komt in beweging en schuift de problemen niet meer voor zich uit maar gebruikt z'n "handje" om ze op te lossen. Haagbeuk is een "anti- dip -saus".
Sclerathus
hardbloem
Als het je tè moeilijk valt een beslissing te nemen en er nòg moeilijker bij kunt blijven. Je omgeving begint je onbetrouwbaar en inconsequent te vinden, je waait te gemakkelijk met alle winden mee. Maar voor je over dit soort twijfels aan jezelf durft te praten met anderen, bijt je nog liever je tong af, ze zitten allemaal al zo op je huid....
2
Hardbloem geeft je de kracht om voor je beslissingen in te gaan staan. Zo gezegd, zo gedaan. En ook eens raad of hulp vragen (en kunnen aannemen) gaat dan makkelijker.
Wild Oat
ruwe dravik
Je weet van jezelf maar al te goed dat je aan veel begonnen bent, maar slechts zo weinig hebt afgemaakt. Je verspilt je talent in de breedte, je kunt geen bedding vinden voor alles dat je doorstroomt. Je hebt het gevoel kansen gemist of verprutst te hebben. Je mist een rode draad in je leven.

Ruwe dravik als zoekerbloemetje werkt heel goed bij introverte mensen (extravert: hulst). Als je niet kunt kiezen tussen al die bloesems neem je eerst alleen ruwe dravik. Het is sowieso een goede steun om helder en eerlijk ten opzichte van jezelf te kunnen staan.

2
Ruwe dravik laat zien dat er ook aan veel kleine halmpjes vruchtbaar zaad kan ontstaan. Het geeft je zelfkennis en de moed te zijn wie je bent. Je veelzijdigheid leer je lief te hebben, omdat je die óók voor dat ene doel in kunt zetten.

Onvoldoende interesse in het nu (3)

Chestnut Bud
kastanje knop
Als je merkt dat je er met je gedachten nooit helemaal bij bent, wat verstrooid bent en telkens weer dezelfde dingen vergeet omdat je met je gedachten alweer bij het volgende bent. Als je merkt dat je telkens tegen dezelfde problemen aan loopt, alsof je een blinde vlek hebt. Er zit wat, maar je kunt er niet echt de vinger op leggen. Koppijn krijg je ervan. En blauwe plekken aan je benen, die je telkens weer stoot...
3
Kastanje knop maakt dat je je weer verbindt met wat je doet. Opent je ogen voor hoe   iets gedaan wordt, door jezelf of door een ander. Handelen (bewust handelen) gekoppeld aan ervaren wordt tot ervaring.
Clematis
bosrank
Als je teveel opgaat in dagdromen, telkens wegschiet in de wereld van je wensen en verlangens. Als het je stoort at anderen met domme dagelijkse dingen aan je kop zeuren. Als het leven een beetje langs je heen gaat omdat je teveel in je gedachtewereld, dus in je hoofd zit. Ook vluchtgedrag in de vorm van een wijntje of andere afleidingen (teveel tv kijken, naar de bios, esoterisch trippen enz.) kan er bij voorkomen.
3
Bosrank opent de weg voor je om de creatieve kracht in te zetten in de dagelijkse realiteit, het opent je ogen en oren, zodat de wereld in je hoofd weerklank kan vinden.
Honeysucke
kamperfoelie
Liefdeskommer en kwel is wel een heel puur voorbeeld. Iets uit je verleden wil je nog iets zeggen. Of je verlangt er naar terug omdat je toen iets had dat je nu mist, maar eigenlijk niet missen kunt. En omdat je blik op dat verleden gericht blijft, zie je geen kans met je verlangens of behoeften in het heden iets te doen. Heimwee en nostalgie zijn ook tekenen dat je kamperfoelie kunt gebruiken.
3
Kamperfoelie verzoent je met je leven en leert je zien dat elke ervaring iets aan je ontwikkeling bijdraagt.
Mustard
herik
Als de hele wereld op je schouders lijkt te drukken, je je onverklaarbaar somber voelt en nergens meer een lichtpuntje kunt ontdekken. Het gaat wel weer over...en komt ook zo nu en dan weer terug...en is koud en triest. Geen straaltje zon dringt nog in je hart door.
3
Herik herstelt de verbinding met je ziel, met je innerlijke licht en laat de schaduwen verdwijnen. Je leert dat elke ochtend de zon weer opgaat, óók op bewolkte dagen.
Olive
olijf
Na een verbouwing van je huis, het verplegen van een langdurig ziek, een familie crisis, een lange periode van grote zorgen, een veel te lange periode van overwerken. Kapot gesappeld en leeg gemolken. Te moe om te slapen en te moe om wakker te blijven. Je kunt niet stoppen en ook niet meer verder.
3
Zoals de duif een olijftak meebracht als symbool voor het nieuwe, ontluikende leven, blaast olijf ook jouw krachten nieuw leven in. Het is ook een goed moment om je eens af te vragen hoe je je krachten verdeelt, of je nog leeft in overeenstemming met je zelf.
White Chestnut
paardekastanje
Als er iets aan je knaagt en door je hoofd blijft spoken. Gedachten als: "had ik maar dit gezegd, dat gedaan of zal ik zus, of zo..." Het blijft maar malen, je slaapt slecht en ht gaat maar door, denken, denken, piekeren. Het laat je maar niet los.
3
Paardekastanje geeft je weer onderscheidingsvermogen en rust. Als je hoofd- en bijzaken scheiden kunt, is je veelzijdige kijk op de dingen je kracht en niet langer je belemmering.
Wild Rose
hondsroos
Als je dom doorloopt, maar al lang niet meer weet waarom en waar naar toe. Baan of uitkering, hypotheek of te hoge huur, de hond die uitgelaten wordt, het kan je geen barst meer schelen. Je doet het, maar het is net alsof je er maar half bij bent. Niets is nog echt leuk. En je bent te moe om in opstand te komen, gewoon dom doorlopen...
3
Hondsroos werkt als een frisse lenteregen en spoelt het stof uit je ogen. Je energie komt terug en daarmee ook je lol in het leven. Je laat je dagen niet meer als zand door je vingers glippen. Je hart gaat weer slaan en je bloed weer stromen.

Eenzaamheid (4)

Heather
Struikheide
Als je tot de trieste constatering komt dat niemand meer naar je luistert en iedereen je maar een kletsmeier vindt. Mensen krijgen het gevoel dat je beslag op ze legt, je vastzuigt. De eenzaamheid besluipt je en het lijkt of dat het niemand ook maar iets kan schelen. Op de grote stille heide, loop jij eenzaam rond, nergens een herder en zelfs die rotschapen luisteren niet naar jou ellende.
4
Heide leert ons in onszelf te vinden wat we bij anderen zochten. Het contact met anderen wordt minder krampachtig naarmate het contact met onszelf groeit. En ook zien we in anderen wat onszelf zo vervult, er ontstaat wederzijdsheid. Zoals ook heide beter groeit als het begraast wordt. Je krijgt ook voor de schapen....
Impatians
reuzenbalsemien
Dit is een bepaald type mens, al hebben velen er zo nu en dan wel last van. Vlijtig Liesje is het kleine zusje van deze plant. Als je te ongeduldig begint te worden, zó ongeduldig dat je je tolerantie en diplomatie een beetje uit het oog verliest, zou je eens aan deze remedie kunnen denken. Men vindt je een prima kracht, maar wel graag op een kilometer afstand, want van jouw gezeur en gemier krijgt iedereen de kriebels. Maar jou gaat het echt nooit snel genoeg, je wordt soms doodmoe van al die sukkels om je heen die nooit iets uitvoeren.
4
Reuzenbalsemien maakt dat je milder wordt, de zinnigheid van bezinning tot je doordringt en het nodige geduld krijgt om plezier in het werk zelf te ervaren in plaats van telkens een doel na te jagen.
Water Violet
waterviolier
Waterviolier is veelal een type, iets dat je karakteriseert en niet een tijdelijke toestand. Het werkt ook wel anders uit, minder mooi en positief. Anderen ervaren je als arrogant of als eentje die het altijd beter weet. Je voelt je een buitenstaander en hebt het idee dat je nooit leert hoe je de juiste toon moet vinden om anderen te bereiken. Je doorziet de dingen heel scherp en lijdt onder het weten dat jouw inzichten niet overkomen bij anderen, men je niet echt begrijpt.

Er is een bijzondere situatie die ons allemaal tijdelijk kan overkomen: als je bijvoorbeeld hulp krijgt opgedrongen of je moet aanpassen aan een dwingende bedrijfscultuur, dan kan jezelf afsluiten een heel nuttig (tijdelijk) overlevingsmechanisme zijn. Ook dat is waterviolier.

4
Waterviolier helpt de kloof te overbruggen, maakt dat je anderen weer bereiken kunt. Je merkt dat je gewoon gezellig kunt zijn, dat je minder afstand voelt met meer wederzijdse openheid.

Overgevoelig voor invloeden en ideeën (5)

Agrimony
agrimonie
Als je merkt dat je alles maar over je kant laat gaan ter wille van de lieve vrede. Lachend als een boer die kiespijn heeft, sta je daar op een feest terwijl je belachelijk gemaakt wordt. De pispaal, de lolbroek die krampachtig of routineus de stemming erin houdt. Als je een van die gezelschapsrollen teveel wordt is het tijd om agrimonie te nemen. Je leert zien dat een masker opzetten uit angst voor gezichtsverlies juist de oorzaak van je gebrek aan een eigen gezicht is.
5
Agrimonie geeft je de kracht om je masker te laten vallen en je werkelijke gevoelens aan de wereld te tonen. Je leert zien dat anderen je om jezelf mogen en niet om wat je hen voorspiegelt. Eerlijker voor jezelf en eerlijker tegenover anderen.
Centaury
duizendguldenkruid
Als het je niet meer lukt om nee te zeggen. Zelfs niet in situaties waarin je eigenlijk zou moeten zeggen: "Je kunt me de pot op, nou maak je het veel te bont". Als je in een relatie telkens aan het kortste eind trekt of als je je een soort Assepoester gaat voelen. Als je merkt dat je over je grenzen heen gaat om maar een beetje erkenning te krijgen, maar het gevoel houdt dat niemand je echt ziet staan.
5
Duizendguldenkruid leert je dat je niet afhankelijk kunt zijn van de goedkeuring uit je omgeving, je zult op je eigen gevoel en oordeel af moeten gaan. Zo kom je tot zelfwaardering. En besef: je kunt het niet iedereen naar de zin maken.
Holly
hulst
Als je niet goed wordt van je eigen negativiteit. Je stink jaloers bent, ze allemaal wel de nek om kunt draaien. Je overal iets achter gaat zoeken, wrokkig wordt, pissig, giftig. Stekelig, dat is hulst zeker. Maar ook glanzend en prachtig, we zetten het graag in ons huis met de kerstdagen. De witte bloesem is klein maar zéér welriekend en verzacht het scherpe.

Hulst is ook te gebruiken als zoekerbloemetje. Als je denkt dat het allemaal wat overdreven op je overkomt, als je denkt dat ze eigenlijk de pot op kunnen met hun mooie eigenschappen en je niet kiezen kunt. Het past bij extroverte, op de buitenwereld gerichte mensen. Wild Oat (ruwe dravik-2) is het zoekerbloemetje voor de introverte persoon.

5
Hulst haalt de scherpe kantjes er weer wat af. Maakt ons weer wat prettiger in omgang en opent onze zintuigen voor het goede en mooie in onze omgeving. Wat kerst in ons hart.
Walnut
walnoot
Wat dichter bij huis: als je eigenlijk bliksems goed weet wat je wilt en wat goed voor je is, maar er niet toe kunt komen de laatste beslissende stap te zetten. Als je merkt dat je anderen de vragen gaat stellen die je eigenlijk jezelf zou moeten stellen omdat het antwoordt ook alleen in jezelf te vinden is. Als je een verandering voelt aankomen maar nog niet aandurft. Afscheid nemen, verhuizen, een kind krijgen, je mid-life.
5
Grote walnoot bomen stralen een onvergankelijke kracht uit. Ze reiken schijnbaar tot in de hemel. En de noot is beschermd door de taaie bolster - die pas opengaat als de inhoud rijp is - zónder stekels. De boom vertrouwt op de stevigheid van de kern. Zo geeft walnoot je standvastigheid en innerlijke kracht. Je vertrouwt op je "dikke huid" en je eigen oordeel en gaat de nieuwe situatie aan met het vertrouwen dat je het wel redt.

Moedeloosheid en wanhoop (6)

Crab Apple
wilde appel
Als je je bezoedeld voelt. Gekrenkt tot op het bot, je hebt het naar binnen gelaten. De afkeer zit in jezelf en hoeft maar om zich heen te grijpen voor bevestiging. Het zijn ook de stemmetjes in je hoofd die je afkraken. Geestelijke vervuiling. Jij deugt niet. Hoort in de vuilnisbak. Te rot voor deze wereld. Angst. Zelfs biechten en slapen met de handjes boven de dekens helpt niet meer. Dwangmatig poetsen in de buitenwereld helpt ook niet echt, want het zit in je. Je bent een poetser, poetst alles glad. En van binnen bang en heel veel zooi om eens bij de straat te zetten.
6
De appelboom bloeit en reikt naar het laatste zonlicht met zachtgroene kleurenpracht. Zo puur en mooi dat de oude takken een glans herwinnen die niet uit hun jeugd stamt maar voortvloeit uit verjonging en vernieuwing. De schoonheid zit van binnen, zit er "ingebakken". Behoort zech maar tot de zielskenmerken van de boom en hoeft slechts gebruik te maken van een mooi voorjaar om vorm te krijge. Wie wil er nou niet zo'n bloesem?
Elm
veld iep
Je bent een idealist of hebt een bepaalde levensroeping. Je hoopt iets belangrijks te kunnen doen, vaak voor het welzijn van de mensheid. Normalerwijze kun je de dingen goed aan en je gaat er ook altijd met lekker veel inzet tegen aan. Ineens merk je dat iets je krachten te boven gaat, en dat is dan een hele schok voor je. Dat levert stress op en het groeit steeds meer boven je hoofd uit. Je loopt dit risico als je je teveel met je taak of je werk vereenzelvigt. Managers net zo goed als idealisten.
6
Veld iep kan je laatste krachten mobiliseren, zodat je je taak afkrijgt. Het geeft je ook energie om eens de verdeling van de verantwoordelijkheden te bekijken en te heroverwegen. Ook je idealen of doelen kun je nu eens tegen de geleerde les afzetten en op zoek gaan naar een houding die je taakgerichtheid in evenwicht brengt met de zorg voor jezelf.
Larch
lariks
Dit kan twee kanten op gaan. Je faalangst legt je lam of je hebt het gevoel een nietsnut of een klungel te zijn. "Ik kan geen kikker van de kant af duwen" Dat is één. Twee is: jezelf overschreeuwen. "Ik zal ze allemaal wel eens iets laten zien" De behoefte om je te bewijzen uit gebrek aan echt zelfvertrouwen. De één heeft "geen ruggengraat" en de ander loopt krampachtig en hardnekkig met de borst vooruit.
6
Lariks geeft weer zicht op en vertrouwen in eigen kunnen en je gaat merken dat ook als het eens niet lukt, de wereld nog niet vergaat.
Oak
zomereik
Jou krijgt niets of niemand klein, doorgaan tot je er bij neervalt. En trouwens, wie heeft het over neervallen? Kom, daar heb je geen tijd voor. Je kunt de boel toch niet zomaar in de steek laten? Beloofd is beloofd en je kunt het in jou gestelde vertrouwen toch niet zomaar beschamen? Gewoon de tanden op elkaar en door de zure appel heen...
6
De zomereik leert je dat goed zorgen voor jezelf óók in het belang van het geheel is. Dat je rekening mag houden met je zwakheden en je behoeftes. Dat ook jij je gal eens moet spuwen, je tranen eens laten stromen en je lijf wat rust moet gunnen. Even de druk eraf!
Pine
grove den
Als je het gevoel hebt telkens te kort te schieten, nooit aan je eigen maatstaven kunt voldoen. Als het misgaat, trek je je dat hoe dan ook persoonlijk aan. Het ligt aan jou. Punt. Je hebt last van een schuldcomplex. Je voelt je altijd betrapt en bent doodsbenauwd fouten te maken, je loopt constant op eieren.
6
Grove den maakt dat je de verantwoording voor je eigen gedrag ècht op je gaat nemen. En als je eens rustig naar jezelf kijkt, zie je dat je goed bent zoals je bent, beter hoeft niet meer zo dwangmatig. Het goede is goed genoeg.
Star of Bethlehem
vogelmelk
Als je geen adem meer kunt krijgen, als het verdriet je overweldigt en de pijn ondraagbaar is. Als je leven een nachtmerrie lijkt. Maar ook als een dergelijke ervaring zich diep in je binnenste vastgezet heeft. Oude lidtekens, in je lijf of in je zie. Die je blokkeren, waar je niet bij kunt komen en dus ook niet af kunt komen.
6
Als je merkt dat er één ster aan de hemel staat - voor jou alleen - een sterretje dat over je waakt en voor jou een heel klein lichtje op je pad is, dan heb je je Star of Bethlehem gevonden.
Sweet Chestnut
tamme kastanje
Als de tranen op zijn, de hoop is vervlogen en je voor een afgrond staat... Je ziet op het absolute dieptepunt, je kunt er niet omheen en zit echt muurvast.
6
Deze bloesem kan je helpen de zoete kern binnen in de enorm stekelige bolster te vinden. Maar voor er vrachten gedragen worden moet er eerste iets gaan bloeien. Pas als het vertrouwen in je lot weer opbloeit en je het leven weer aankijkt kom jij tot je kern en hervindt je je bescherming. Durf je kwetsbaar te zijn (en durf je ook het risico te nemen te kwetsen.)
Willow
wilg
Als je het gevoel hebt dat "ze" ook altijd jou moeten hebben. Zullen we het maar zelfmedelijden, wrokkigheid of verbittering noemen? In ieder geval is de lol er wel af, je hebt het gevoel dat ze je altijd wéér beentje willen lichten. Jij wrokkig, pfoeh, die zeikerds, laat ze eens naar zichzelf kijken! En zelfmedelijden? kom nou, je hebt al problemen zat!
6
Wilg laat je beter kijken, je ziet oorzaak en gevolg beter, ziet de dingen realistischer. Het  leidt je zo tot een als vanzelfsprekendheid in het zelf verantwoordelijkheid nemen voor je leven.

Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen (7)

Beech
beuk
Als het beste nog niet goed genoeg is, er altijd wel een schaduwrandje of oneffenheidje te vinden valt. Als je merkt dat je een muggenzifter aan het worden bent, zo'n stuurman aan de wal. Je bent wel betrokken op de ander, loopt die dan ook constant op z'n groeikansen te wijzen, drukt haar of hem er desnoods met de neus midden in. Of je slaat door en bent ontzéttend tolerant. Alles wordt maar goed gepraat, vooral geen bonje maken, laten we het gezellig houden. Elke vluchteling mag bij jou wonen want die dictatuur daarginds heeft ook bestaansrecht.
7
Een Beuk heeft veel kracht, ook als hij misvormd groeit. Maar in volle glorie een gewelf waaronder je kunt schuilen. Grootmoedig en majestueus. Het hout is mooi glad en splintert niet. Het is veilig kinderspeelgoed. Vormvast en toch met stoom goed te buigen. Stoom, dat is warmte en vocht. Water, het element dat bij de gevoelswereld hoort. Met warmte in hart en nieren richt je je heel anders op volmaaktheid.
Cichory
cichorei
Soms kun je iemand wel doodknuffelen. Letterlijk. Nou ja, de grenzen tussen jou en de ander een beetje laten vervagen, in ze kruipen, hun leed tot het jouwe maken en jouw zienswijze tot de hunne. Doe je das om, kijk uit voor je oversteekt en zit niet in je neus te peuteren. En na alles wat je doet...stank voor dank. En dan zul je zien dat je hond ook nog ziek wordt. Gelukkig loopt die tenminste netjes aan de riem en anders doe je hem maar in een ren, kan hij mooi niet besmet worden.. Tijd voor wat cichorei.
7
Je leert weer onderscheiden wat je doet omdat je dat zelf wilt en wat je echt uit onbaatzuchtige betrokkenheid op de ander doet. Vanuit liefde. Eens gegeven, altijd gegeven. Vanuit heel je hart. En ook met heel je hart iets voor jezelf doen. Omdat je bijvoorbeeld knuffelen wel lekker vindt.
Rock Water
bron water
Als je het principe "verbeter de wereld en begin bij jezelf" laat uitgroeien tot het je helemaal in beslag gaat nemen, gaat het fout. Je komt niet meer aan het doel van dit leven toe: leven. Je leeft vanuit je ideeën maar niet vanuit je levenslust. Het gaat knellen, wordt een keurslijf of een dwangbuis. Het zou véél beter moeten, je gaat steeds meer je best doen. Overal gaat de lol af. Maar je principes zijn heilig. Daar verkramp je langzaam in. Je klampt je vast aan jouw levenswijze, aan jouw leven.
7
Als in een weldadig bad worden door bronwater je dogma's zachtjes losgeweekt. Je ziet dat het vastklampen aan ideeën je onbeweeglijk en eenzijdig maakt. Het leven is iets om lief te hebben en te omarmen en in vrijheid te genieten. Liefde voor jezelf, lief zijn voor jezelf. Gelukkigheid die naar anderen uitstraald.
Vervain
ijzerhard
Als het om een goed doel gaat is niets je teveel. Dan pak je met beide handen aan. Maar veel tijd verdoe je met het overtuigen van bijna-medestanders. Het zou ook voor hen zo fijn zijn als...En de bijna-medestanders worden een beetje tegenstanders. Ze luisteren ook zo slecht naar wat je zegt, begrijpen het net niet helemaal. .
7
Als je merkt dat je wat al te hard van stapel loopt en wat hardnekkig doordraaft. Het uiteindelijk allemaal alleen moet opknappen en steeds onder druk staat dan biedt ijzerhard je de kans te gaan genieten van alle verscheidenheid die er te ontmoeten valt. Mooi woord: ont- moeten. Als je je oprechte zorg vorm kunt geven zie je niet alleen de splinters in de ogen van anderen maar ook hun tranen. En zien zij de jouwe.
Vine
wijnstok
Als je merkt dat men je weliswaar om je kunnen waardeert, maar ook een betweter of een baasje vindt. Je weet het ook allemaal behoorlijk goed, hebt een scherp inzicht. Als anderen nou maar eens iets gewoon van je aannamen, Je moet ze nog zo vaak over de drempel helpen, een duwtje in de rug geven, een zetje, aansporen, de sporen geven.
7
Wijsheid begint hier met zien waar je mee bezig bent. Kunnen lachen om jezelf. Je merkt dat de mensen naar je toekomen als jij een pas achteruit doet. Je gevoel voor verhoudingen en beweging komt weer boven. Eigenwijsheid wordt weer wijsheid.
Copyright Symbolic Alle rechten voorbehouden - Symbolic.be