HOME | HOROSCOPEN | BOEKENWINKEL

Psychologie

Maak uw keuze uit volgende onderwerpen:


Archetype

Angsten & Fobiën


 

Breng de ziel terug in de psychologie


De term psyche stond bij de oude Grieken voor de ziel of levensessentie. Later werd het synoniem voor geest. Door het vervangen van ziel door geest is niets gewonnen. Het lichaam-geest-probleem blijft er even onopgelost door. Psyche of geest slaat op innerlijke processen die een verklaring voor bepaald gedrag kunnen geven. Psyche als equivalent van de hersenen blijft een vaag begrip, omdat we helaas nog niet alles over hersenfuncties weten. Op die manier wordt de term psyche verengd tot een puur materiële betekenis. Als je het toch nog over de ziel wilt hebben, wordt je in een theologische hoek verbannen.

Het ‘Woordenboek voor de Psychologie’ verstaat onder ziel

Afgezien van allerlei theologische betekenissen:
1. Een verouderde term voor de geest of psyche, zoals in de term zielkunde ...
2. Een aanduiding in de omgangstaal voor de meer emotionele aspecten van de persoonlijkheid als tegengestelde van de intellectuele en rationele kant.

Met deze vorm van wegdefiniëren gaat veel verloren. Het wordt wat mij betreft tijd dat de ziel eindelijk eens gezien wordt als een apart, boven lichaam en geest staand aspect van de mens. Aan deze ziel is een helende potentie te ontlenen. De psycholoog in de ware zin van het woord, zou op die manier geheel nieuwe mogelijkheden ontdekken.


De teksten op deze site heb ik uit boeken overgenomen of voor zover ik weet, afkomstig uit het public domain. Mocht je hier toch iets tegenkomen wat jouw eigendom is en niet bedoeld is om vrij te verspreiden, stuur me dan een mailtje zodat ik de bron of de naam kan vermelden of de desbetreffende graphic(s) of tekst kan verwijderen.

Copyright Symbolic © Alle rechten voorbehouden - Symbolic.be